Economia ar putea reveni pe plus mai devreme decât se estima iniţial. Condiţia e să avem un guvern care să ducă mai departe acordul cu FMI. Sursa: NorthFoto
Dacă Traian Băsescu va lua deciziile optime pentru România, în viitorul apropiat, mediul economic şi-ar putea reveni mai devreme decât era anticipat, spun bancherii.
„Acordul cu FMI (Fondul Monetar Internaţional - n.r.) este coloana vertebrală a economiei româneşti, astfel că noul guvern va trebui să se mişte repede şi pentru a nu mai amâna tranşele”, ne-a declarat analistul financiar Aurelian Dochia. El spune că, pentru ultimul trimestru al acestui an, creşterea economică ar putea să fie ceva mai mare decât era preconizat iniţial, adică undeva în jurul a -7%. La fel şi economiştii de la Citi Bank văd pentru finele anului o creştere economică de -7,1%, şi pentru 2010, de 1,3%.
„Cel mai important pas pentru noul guvern va fi construirea unui buget pentru anul 2010 în limitele impuse de FMI, care prevăd un deficit bugetar de maximum 5,9%, faţă de nivelul de 7,8% la care s-a ajuns în acest an. Pentru a îndeplini toate cerinţele impuse de FMI şi de UE, noul şef de stat şi executivul vor trece printr-o perioadă în care popularitatea lor ar putea scădea abrupt”, spun reprezentanţii X Trade Brokers.
Misiune grea
Formarea echipei de la Palatul Victoria este o misiune grea, având în vedere compoziţia actuală a parlamentului, susţin analiştii economici. Cu toate acestea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, crede că un climat politic fără probleme oferă stabilitate cursului şi dobânzilor, ceea ce poate duce la redresarea economiei.
UniCredit: încă nu am atins minimumul recesiunii
Deşi unii analişti şi oameni politici au menţionat că România a trecut de punctul minim al crizei şi că sectoarele economiei intră pe fă