Sunt produse sintetice, folosite la conservarea cosmeticelor, alimentelor şi medicamentelor. Unele studii arată că ar favoriza apariţia cancerului, dar în lipsa unor dovezi clare, legislaţia internaţională nu interzice utilizarea lor.
Parabenii sunt substanţe cu proprietăţi bactericide şi fungicide care există şi în natură. Cele mai recente studii arată că, de exemplu, afinele conţin methylparaben natural cu proprietăţi antimicrobiene, iar zmeurul conţine propylparaben.
Specialiştii biologi estimează că în jur de 120 de plante şi de alimente care se regăsesc frecvent în dieta noastră ar conţine parabeni naturali. Cu toate acestea, industria alimentară şi cea cosmetică folosesc, în general, parabeni de sinteză, obţinuţi artificial.
80 la sută din cosmetice au conservanţi
Paraoxibenzoaţii, cum se numesc ştiinţific parabenii, sunt folosiţi în 80 la sută din produsele cosmetice, mai ales în şampoane, creme hidratante, deodorante, săpunuri şi în geluri de duş. Au rolul de a creşte perioada de valabilitate a produsului şi de a distruge bacteriile. Conservanţii din cosmetice se regăsesc pe etichetă sub diverse denumiri: methyl/propyl/butyl/ethyl/isobutyl paraben.
Parabenii sunt folosiţi şi în alimentaţie, mai ales în biscuiţi şi în mezeluri (aditivi începând cu E214 şi până la E219). Au fost introduşi pe piaţă în anul 1920 şi sunt utilizaţi frecvent, pentru că sunt eficienţi şi ieftini.
Suspectaţi că dau cancer şi alergii
Fiindcă parabenii perturbă glandele endocrine, mai exact, pentru că stimulează producţia de estrogen, sunt consideraţi de unii cercetători un factor de risc în apariţia cancerului mamar.
Cu toate acestea, industriile alimentară şi cosmetică susţin că sunt folosiţi în concentraţii atât de mici, încât nu pot conduce la apariţia bolii.
Totuşi, indirect, folosirea produselor cosmetice cu parabeni poate induc