Misiunea dificilă a noului executiv care va fi instalat curând constă în luarea unor deciziicheie, unele dureroase, dar fără de care riscăm să ne adâncim mai rău în recesiune. Sursa: Oana Dan
1 /.
Misiunea noului executiv care va fi instalat la Palatul Victoria este extrem de dificilă. Următorul cabinet de miniştri va trebui să găsească soluţii urgente pentru scoaterea ţării din blocajul în care a intrat odată cu declanşarea crizei politice, care a adâncit-o pe cea economică.
În aceste condiţii, adoptarea bugetului de stat pentru 2010, negocierea următoarelor tranşe din creditul extern, găsirea soluţiilor pentru absorbţia fondurilor europene, dar şi pentru salvarea firmelor româneşti sunt câteva dintre priorităţile care ar trebui să se regăsească pe lista noului executiv, potrivit economiştilor, oamenilor de afaceri şi sindicaliştilor chestionaţi de EVZ.
Bugetul, primul pe listă
Prioritatea zero este adoptarea bugetului de stat. Documentul „trebuie să ţină cont de angajamentele României faţă de instituţiile financiare internaţionale, pe baza cărora putem beneficia de finanţarea externă”, spune profesorul de economie Daniel Dăianu. Este vorba de „proba de foc” a celor trei legi: a salarizării unice, a sistemului de pensii şi a res pon sabilităţii fiscale.
În opinia lui Adrian Izvoranu, secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), bugetul public trebuie să se bazeze „pe minimizarea cheltuielilor şi maximizarea investiţiilor publice cu efect multiplicator”.
Restructurarea cheltuielilor din sectorul bugetar este o mare provocare pentru următorul premier, în condiţiile în care se aşteaptă disponibilizarea unui mare număr de angajaţi la stat, fără şanse de a-şi găsi de lucru pe timp de criză.
Premierul în exerciţiu, Emil Boc, nu se grăbeşte să p