Scriitoarea născută în România a primimit, astăzi, Premiul Nobel pentru literatură şi un milion de euro. Ceea ce îşi doreşte cel mai mult este să-şi păstreze normalitatea. Sursa: Reuters
Herta Müller va primi, astăzi, medalia şi diploma care o vor catapulta oficial în rândul celor mai importante figuri ale literaturii universale.
Azi, la Stockholm, „regele nu se înclină şi ucide”, ci se va apleca asupra staturii mărunte a scriitoarei Herta Müller şi o va decora cu cea mai importantă distincţie pentru literatură, Premiul Nobel.
Celebrul premiu îi va fi înmânat în cadrul unei ceremonii organizate de Academia Nobel în prezenţa Regelui Carl XVI Gustaf al Suediei.
„Mă reprezint pe mine”
Herta Müller rămâne şi în această situaţie aceeaşi, opunându- se exact acelei realităţi pe care o reprezintă câştigarea unui asemnea premiu.
„Eu nu sunt o instituţie şi nici nu vreau să devin una. Acesta este cel mai important lucru, să îmi păstrez normalitatea”, a declarat scriitoarea, într-un intreviu acordat zilele trecute Agenţiei de presă germane DPA.
Scriitoarea a subliniat şi faptul că ea nu reprezintă vreo ţară, întrebându-se de ce Germania ar trebui să se bucure pentru acest premiu. „Germania nu trebuie să se bucure pentru acest premiu. Eu nu mă pot reprezenta decât pe mine însămi”, a declarat Müller.
„Este important că premiul a fost primit de tema aceasta, a dictaturii şi a distrugerii sistematice şi programate a oamenilor care trăiesc sub dictaturi”, a continuat scriitoarea. Mulţi dintre predecesorii Hertei au folosit manifestările premergătoare decernării Nobelului pentru a milita pentru o cauză.
Germanul Günter Grass, căruia i-a revenit Nobelul cu zece ani în urmă, a folosit evenimentele organizate la Stockholm înaintea decernării premiului drept o platformă