Vlad Macovei: „Cea mai mare greşeală pe care au făcut-o marea majoritate a patronilor de presă şi managerii lor este că, din toate negocierile, combinaţiile, jocurile, manipulările, au omis un singur lucru”.
Un lucru care se întoarce şi se va întoarce constant, implacabil şi mortal împotriva lor. Este vorba despre cititor.
Cititorul este cel care ţine în viaţă o publicaţie, un post de radio, un site, o televiziune. Iar în vremurile grele, cum sunt cele de acum, tot el te salvează. Sau nu.
Să fim clari: „Evenimentul zilei” a avut momente în care s-a gândit mai puţin la cititori. Pentru toate acestea am plătit şi plătim. Însă pot afirma în acest moment că există o strategie coerentă de a încerca să ne raportăm tot timpul la cititor, la ceea ce îl interesează sau doreşte să citească într-un ziar de referinţă. Şi vom continua să aplicăm această strategie, singura care ne poate asigura succesul.
Trecând peste această paranteză autocritică, să revenim la presa care a uitat cine o ţine în viaţă. Patronii cu pricina, pentru că nu vreau să le spun moguli, doar şi pentru faptul că aş fi extrem de puţin original (şi în plus, am lucrat pentru unul, vreo doi ani, la „Cotidianul”, până în 2008), cred că ei şi banii lor ţin în viaţă instituţiile mass-media.
Unii jurnalişti, deveniţi manageri, cu individualism pronunţat, cred că ei sunt buricul pământului şi lumea se învârte în jurul lor, cuminte şi previzibilă. Plini de mândrie şi admirându-şi capacitatea de mari combinagii.
Şi unii, şi alţii, mână în mână, s-au crezut zeii presei, care fac şi desfac guverne, alianţe, bani şi aşa mai departe. Şi poate au făcut din toate astea. Dar au făcut-o pe spinarea cititorului, a privitorului sau a ascultătorului. Uneori manipulând. Alteori minţind. Alteori abdicând de la deontologie.
Toate acestea au f