Reprezentanţii statelor membre UE, reuniţi la Bruxelles, au dezbătut în prima din cele două zile ale conferinţei problema acordării de ajutoare financiare ţărilor în curs de dezvoltare, în scopul gestionării efectelor schimbării climatice. Sursa: Reuters
Cele 27 de state membre şi-au propus alocarea unor fonduri în valoare de 6 miliarde de euro pentru ajutorarea ţărilor afectate de schimbarea climei, dar nu au reuşit să ajungă la un consens. Ajutorul ar urma să fie virat pe parcursul următorilor trei ani.
Participanţii la conferinţă nu au ajuns la o înţelegere deoarece reprezentanţii economiilor mai puternice le-au cerut statelor din estul Europei să contribuie la efortul comun de alocare a fondurilor destinate ajutoarelor. Delegatul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene, premierul Fredrik Reinfeldt, a susţinut o conferinţă de presă în care a explicat dificultăţile negocierilor.
"Sunt state membre implicate în programe ale Fondului Monetar Internaţional, ţări cu deficite uriaşe. Contăm pe implicarea voluntară a membrilor Uniunii şi deja mai mult de jumătate dintre aceştia au furnizat sume exacte cu care pot contribui", a declarat Reinfedlt.
Fondurile Uniunii sunt destinate gestionării problemelor legate de schimbarea climei, cum ar fi: creşterea nivelului mărilor, defrişările excesive sau lipsa apei. Mai multe ţări puternice ale Europei au promis că vor aloca sume considerabile, care au totalizat până acum două miliarde de euro. Preşedinţia suedeză aşteaptă angajamentele Germaniei, Franţei şi cele ale statelor din regiunea Europei de Est. Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi Olanda au promis că vor aloca între 160 şi 880 de milioane de euro.
Astăzi vor avea loc ultimele dezbateri ale conferinţei de la Bruxelles, care are loc o dată la doi ani. Subiectele abordate în această a doua zi vor viza taxa pe bo