Scenariul potrivit căruia România ar rămâne fără preşedinte, dacă magistraţii Curţii Constituţionale nu validează alegerile până pe 21 decembrie, a fost respins de premierul demis Emil Boc. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
El a precizat că, într-o astfel de ipoteză, mandatul lui Traian Băsescu se prelungeşte de drept, conform Constituţiei.
Mandatul preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu, expiră la 21 decembrie, moment în care, în mod normal, câştigătorul alegerilor ar urma să depună jurământul de credinţă, în faţa Camerelor reunite. Or, CCR a dispus astăzi renumărarea voturilor anulate, iar validarea scrutinului prezidenţial din 6 decembrie ar putea fi tergiversată până după termenul limită la care expiră actualul mandat al lui Traian Băsescu.
"Lucrurile trebuie să fie analizate, dar dacă şi în varianta aceea, să presupunem varianta cea mai neagră şi pe care nu cred că ne-o dorim din punct de vedere a situaţiei ţării, nu s-ar reuşi până în 21 decembrie parcurgerea întregii proceduri, mandatul preşedintelui continuă până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. Aşa scrie în Constituţie", a spus Boc.
Ce spune Constituţia
El a invocat articolul 83 din Constituţie, potrivit căruia mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Alineatul (2) precizează că şeful statului îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales. Mandatul preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, se mai arăta la alineatul 3.
Întrebat dacă există un termen până la care CCR trebuie să ia o decizie privind validarea alegerilor, Boc a spus că acesta ar trebui legat de data de 21 decembire, data expirării mandatului de preşedinte. "În mod normal acel termen ar trebui să fie legat de