Ultima găselniţă a summit-ului de la Copenhaga privind clima este că vacile, prin eructaţiile lor, provoacă încălzirea globală.
Mai mult decât atât, experţii au venit pregătiţi şi cu soluţii pentru contracararea acestui "fenomen". De pildă, specialiştii britanici susţin că hrănind vacile cu usturoi şi ovăz se va reduce simţitor cantitatea de metan pe care bietele animale îl emană în atmosferă prin regurgitarea şi rumegarea hranei lor obişnuite. Fermierilor li s-a propus deja să încerce noi diete pentru bovinele şi ovinele lor, dar fără să renunţe total la hrana obişnuită a animalelor, ci dându-le mai mult ovăz şi amestecându-le nutreţul cu extract de usturoi.
Astfel, susţin specialiştii, emisiile "urât mirositoare" de la animale s-ar reduce cu aproximativ un sfert, scrie Daily Mail. Conform statisticilor de ultimă oră, animalele din ferme produc 4% din emisiile de gaze cu efect de seră pe întreaga planetă. Or, prin noile diete propuse de specialişti, aceste emisii s-ar putea reduce la 3%.
EFECTE COLATERALE
Echipa de cercetători de la universităţile Bangor, Aberystwyth şi Readind a măsurat emisiile de metan ale animalelor printr-un sistem special de "polituneluri", după ce a testat pe dobitoace diverse diete. Specialiştii au descoperit că emisiile pot fi reduse printr-o combinaţie de nutreţuri, raţii speciale de hrană şi aditivi. Dar ei au recunoscut însă că aceste diete ar putea avea şi "efecte colaterale", mai ales asupra cărnii şi laptelui de vacă, în special dacă se va introduce usturoiul în hrana bovienelor.
Totuşi, specialiştii sunt optimişti, mai ales cei din Wales, regiune reputată pentru produsele sale naturale, fără aditivi. Cercetătorii speră să îi convingă pe fermieri să le devină parteneri în acest proiect finanţat din fonduri guvernamentale, scopul fiind crearea unei industrii agricole "cu emisii