Fumatul ucide 5 milioane de oameni în fiecare an, cea mai mare parte a populaţiei mondiale nu este protejată de legi împotriva fumatului, iar avertismentele de pe pachetele de ţigări au efect mai mare daca sunt mai blânde, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de Reuters.
Aproximativ 94% din populaţia Globului nu beneficiază de legi care să-i protejeze de acest obicei, iar cei 5 milioane de oameni care mor anual din cauza bolilor asociate fumatului s-ar putea transforma în 8 milioane până în 2030, majoritatea în ţări în curs de dezvoltare. Un alt studiu, al World Lung Foundation, avertiza în luna august că peste un miliard de oameni ar putea muri în acest secol din cauza bolilor asociate fumatului, dacă trendul continuă. De asemenea, raportul OMS spune că alte 600.000 de persoane mor în fiecare an din cauza fumatului pasiv, acestă consecinţă a fumatului fiind responsabilă de mai multe boli grave, dar şi de pierderi de zeci de miliarde de dolari anual. Fumatul este considerată în continuare principala cauză a morţii care poate fi prevenită.
OMS notează un progres, în 2008, în ceea ce priveşte introducerea în lume a legilor anti-fumat, ponderea noilor protejaţi crescând cu 2,3% la nivel mondial, sau 154 de milioane de oameni. Potrivit raportului OMS, în ultimii 30 de ani numărul fumătorilor a scăzut în rândul ţărilor dezvoltate precum SUA, Franţa, Japonia, dar a crescut în cele subdezvoltate. Şapte state - Columbia, Djibouti, Guatemala, Mauritius, Panama, Turcia şi Zambia - au introdus legi împotriva fumatului în 2008.
Acţiunile pentru prevenirea fumatului sunt reduse din lipsă de fonduri, iar valoarea totală a acestora într-un an este depăşită de 173 de ori se suma colectată la nivel mondial din taxe atribuite ţigărilor.
Majoritatea eforturilor luate OMS împotriva tutunului sunt orientate s