După două amânări şi şase luni de suferinţă, absolvenţii şcolilor de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, promoţia mai 2009, au primit, în sfârşit, posturi. Încadrările noilor poliţişti au început la 1 decembrie, dar angajarea a debutat cu liberele fără plată. Ultimul contingent are 1.000 de poliţişti şi 150 de poliţişti de frontieră.
Cei 1.150 de absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, ai Academiei Navale, ai Academiei Tehnice Militare şi ai şcolilor de agenţi de poliţie din Câmpina, Cluj şi Oradea au intrat, de câteva zile, în rândurile angajaţilor Ministerului de Interne.
Şase luni la limita subzistenţei
Subofiţerii au terminat studiile spre sfârşitul lunii mai. Dar pentru că, din lipsă de fonduri, nu puteau fi angajaţi, au susţinut doar o parte din examene, apoi au intrat în practică, cu promisiunea de angajare în luna septembrie. Dar şi în toamnă au fost amânaţi, aşa că statutul de elev s-a prelungit până la 1 decembrie.
La sfârşitul lunii noiembrie au susţinut ultimele examene. În tot acest timp, ei au supravieţuit cu doar 40 de lei lunar, sume ce au reprezentat soldele de elev. Mai avantajaţi au fost absolvenţii facultăţilor Academiei de Poliţie. Ei au avut statut de student şi au beneficiat de aproximativ 100 de lei pe lună.
Cu toate greutăţile pe care le-au întâmpinat, absolvenţii din acest an sunt, potrivit comisarului şef Mihai Pruteanu, directorul adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, „cel mai bine pregătită promoţie de poliţişti de ordine publică din ultimii ani. La probele practice au prezentat abilităţi pe care le au angajaţii experimentaţi".
„În Poliţie nu-i ca-n filme"
Alexandra Dobre (24 de ani)din Piteşti a absolvit Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr" din Câmpina şi a fost repartizată la Secţia 6 Poliţie din Bucureşti. Şi-a