Liberalii au mandatat conducerea partidului să demareze negocieri cu toate formaţiunile politice, însă vor premier independent sau liberal. Sursa: Agerpres
1 /.
În cazul în care funcţia de premier ar reveni PNL, aceasta va fi ocupată de preşedintele Crin Antonescu. Decizia a fost luată de Delegaţia Permanentă cu majoritate de voturi, iar ea indică mai degrabă refuzul adresat democrat-liberalilor în condiţiile în care aceştia anunţaseră că funcţia de premier nu este negociabilă. Emil Boc mai spunea că atributul desemnării lui revine exclusiv lui Traian Băsescu, în timp ce liberalii îşi menţin poziţia de a nu face parte dintr-un Cabinet care să fie condus de oamenii preşedintelui.
Rezoluţia Delegaţiei Permanente a PNL a fost prezentată de Crin Antonescu. Acesta a spus că PNL rămâne fidel principiilor sale, dar îşi afirmă disponibilitatea de a intra într-ocoaliţie de guvernare cu câteva condiţii-premierul trebuie să fie rezultatul unei majorităţi parlamentare şi nu al voinţei preşedintelui.
Documentul a fost adoptat, prin vot deschis, cu un scor zdrobitor în favoarea lui Antonescu: 173 pentru, 1 vot împotrivă (fostul ministru de interne Cristi David) şi 7 abţineri, printre care şi Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de alţi şase lideri de filiale şi de fostul secretar general al PNL Dan Motreanu.
"PNL va face parte doar dintr-un guvern condus de un premier liberal sau independent, ca o garanţie pentru respectarea echilibrului puterilor în stat", a declarat Antonescu. "Faptul ca Traian Băsescu câştigă mandatul nu înseamnă că PD-L-ului îi revine sarcina să formeze guvernul", a mai spus liberalul.
Tăriceanu, exclus de la masa discuţiilor
El a spus că exclude un guvern condus de cineva care a fost demis de Parlament, referire la Emil Boc, sau compus din miniştrii ai guvernului dărâmat prin moţiu