În finala care s-a desfăşurat la Predeal, pietreanul a ştiut să tranşeze puiul în cinci, atu care a făcut diferenţa în faţa celorlalţi trei competitori.
Pietreanul de 34 de ani s-a luptat pentru marele trofeu cu alţi 19 concurenţi, care au trecut preselecţia organizată la nivel local în restaurantele înscrise în competiţie. „M-am pregătit intens în ultima lună şi acasă, dar şi la serviciu. Veneam la restaurant cu cărţile de specialitate după mine, iar acasă exersam practic“, povesteşte Mihai.
În concursul de la Predeal, organizat în weekend, au intrat 20 de ospătari din Bucureşti, Cluj, Arad, Constanţa, Roman, iar trei dintre aceştia erau de la restaurantul Hotelului Central din Piatra Neamţ, unde Mihai Lungu este şef de sală. „Deşi concursul a fost individual şi doar eu am ajuns în finală, a contat că am fost împreună în concurs“, mai spune Mihai.
Ca să ajungă în rândul celor patru finalişti, pietreanul a trebuit să treacă de probele scrise care au cuprins chestionare, descrierea unui produs internaţional şi alcătuirea unui meniu. „Un meniu se face după naţionalitatea, vârsta clienţilor, după anotimp şi respectând criteriile de asociere a ingredientelor“, mai spune ospătarul pietrean. O altă probă din semifinală a fost decantarea unui vin.
Muşchiuleţii de pui au făcut diferenţa
Dintre cei 20 de concurenţi, doar patru au răzbătut până în finală. Ei au fost testaţi în proba de îndemânare profesională care a însemnat pregătirea şi flambarea unui ananas, respectiv tranşarea unui pui pentru cinci persoane.
„Am avut un atu deoarece am ştiut că puiul are patru muşchiuleţi care trebuie scoşi. Aceştia se tranşează doar pentru gurmanzi şi se prepară separat. Doar concurentul de la Cluj cunoştea ceva, dar ştia doar de doi muşchiuleţi“, spune Mihai Lungu, care spune că aceste tehnici sunt cunoscute de ospătarii