România este un partener „interesant” pentru Rusia, şi nu doar din punct de vedere energetic, sunt de părere analiştii chestionaţi de EVZ, care au comentat declaraţiile preşedintelui Gazprom, Alexei Miller publicate în ediţia de ieri a ziarului. Sursa: Reuters
Într-un editorial care a vrut să marcheze împlinirea a 30 de ani de când Gazprom a început să livreze gaze pe piaţa locală, şeful gigantului rus spune, printre altele, că are în vedere adâncirea parteneriatului energetic cu România şi că „există toate precondiţiile necesare pentru continuarea cooperării cu România”, vorbind şi de „dialog constructiv” şi „preţuri competitive”.
„În acest domeniu al energiei, nimic nu este întâmplător. Gazprom are o poziţie de forţă, dar nu înseamnă că nu are nevoie de parteneri. România este bine plasată, în primul rând ca membru UE, ceea ce înseamnă că poate însemna un pol de transport către Europa pentru gazele ruseşti. Nu trebuie neglijate nici rolul şi experienţa României în această industrie, atuuri pe care le-am putea valorifica în relaţia directă cu Gazprom”, spune Aurelian Dochia, analist în domeniu.
„România reprezintă o piaţă importantă pentru Gazprom. Uniunea Europeană şi România, evident ca stat membru al UE, sunt deschise către toate companiile din afara UE care furnizează resurse energetice consumatorilor europeni. Toate aceste companii trebuie însă să respecte principiile economice, ale pieţei libere, fără niciun fel de amestec politic în stabilirea preţurilor”, declară, la rândul său, Răzvan Nicolescu, fost ataşat al României la Bruxelles pe probleme de energie.
România, implicată în realizarea conductei europene Nabucco, nu a avut niciodată o poziţie oficială clară de sprijin al proiectului rusesc concurent - South Stream, lansând însă semnale de sprijin.
Totuşi, ministrul economiei, Adriean Videan