Conferinţa ONU a "luat notă" în această dimineaţă de Acordul de la Copenhaga împotriva încălzirii globale, încheiat ieri, ceea ce îl face operaţional, transmite AFP. Sursa: Reuters Acest acord adoptat vineri de liderii a 30 de state industrializate şi emergente a fost prezentat celor 193 de ţări membre ale Convenţiei ONU privind clima.
Termenul a "lua notă" "acordă un statut legal suficient pentru a face acordul operaţional fără a fi nevoie de aprobarea părţilor", a explicat Alden Meyer, directorul Union of concerned scientists, potrivit Mediafax. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat că acordul, care este susţinut de Statele Unite, este un "început esenţial". El a făcut această declaraţie după ce delegaţii au adoptat o moţiune prin care recunosc acordul la care Statele Unite au ajuns cu statele-cheie, inclusiv China.
Acordul de la Copenhaga, un document de numai trei pagini, fixează ca obiectiv limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale.
Acesta prevede de asemenea 30 de miliarde de dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 şi 2012), apoi o creştere până la 100 de miliarde de dolari până în 2020, destinaţi cu prioritate ţărilor celor mai vulnerabile, pentru a le ajuta să se adapteze la impactul schimbărilor climatice.
Confuzie şi disperare
Cei peste 120 de şefi de stat şi de guvern, reuniţi ieri, la Copenhaga, au făcut eforturi disperate pentru încheierea unui acord final, după două săptămâni de negocieri haotice şi fragmentate.
Sosit în capitala daneză în cursul dimineţii de ieri, preşedintele american Barack Obama a lansat un apel ferm către omologii săi din toate colţurile lumii să ajungă la un compromis, chiar şi „imperfect”, care să se materializeze într-un proiect de declaraţie politică.
„Vremea discuţiilor a trecut”, a subliniat