Consulul general al Iugoslaviei la Timişoara, aflat în funcţie în decembrie 1989, a pus la dispoziţia jurnaliştilor străini sediul reprezentanţei diplomatice pe care o conducea. Sursa: Adi Pîclișan
1 /.
Mirko Atanaţcovici, fost consul general al Iugoslaviei la Timişoara, între anii 1988 şi 1992, dezvăluie pentru „Evenimentul zilei”, după 20 de ani, presiunile care s-au făcut asupra sa şi a familiei sale de către fosta Securitate, pentru a-l împiedica să transmită informaţii despre revolta din decembrie 1989.Cu toate acestea, reflectarea în mass-media internaţională a evenimentelor de stradă de la Timişoara se datorează, într-o măsură semnificativă, informaţiilor furnizate de consulul de la acea vreme al Iugoslaviei.
La 20 de ani de la acel moment, Atanaţcovici este reprezentantul Camerei de Comerţ a Serbiei la Timişoara.
A ajutat reprezentanţii presei internaţionale
Izbucnirea revoltei de la Timişoara, la 16 decembrie 1989, a făcut ca atenţia lumii să fie concentrată asupra evenimentelor ce se succedau cu repeziciune în oraşul de pe Bega. Devenise aproape închis din punct de vedere al „scurgerilor” de informaţii. Încă din acea zi, reporteri de la zeci de posturi de televiune, radio şi presă scrisă care s-au îndreptat către graniţele României au fost opriţi să intre în ţară.
Principala sursă oficială de informaţii a rămas singurul consulat care funcţiona atunci în capitala Banatului. Reprezentanţa diplomatică pe care o conducea Mirko Atanaţcovici a devenit, din 22 decembrie 1989, un fel de centru internaţional de presă, pentru corespondenţii străini.
Aceştia au găsit aici un loc sigur, unde aşa-zişii terorişti n-au tras nici măcar un foc de armă.
„Ştiam că sunt ascultat. Eram urmărit tot timpul. Securitatea îmi tăiase linia telefonică cu Belgradul. Când i-am cerut telefonis