Combinaţiile alimentare de pe masa de Sărbători pun la grea încercare sistemul digestiv. Copiii, gravidele, vârstnicii şi persoanele care suferă de o boală cronică trebuie să-şi monitorizeze atent meniurile mai ales în această perioadă.
O dietă sănătoasă este cea în care predomină legumele, fructele, cerealele integrale şi, ca surse de proteine, cele sărace în grăsimi: leguminoasele, peştele, lactatele cu un conţinut scăzut de grăsimi şi carnea slabă (de pui, de curcan).
O astfel de alimentaţie asigură o nutriţie optimă şi vă ajută să vă menţineţi o greutate corporală sănătoasă. „Cum majoritatea oamenilor uită de regim şi de dieta echilibrată în perioada Sărbătorilor, este important ca măcar bolnavii cronic să ţină cont de o serie de reguli pentru a evita neplăcerile.
De exemplu, persoanele care suferă de boli cardiace trebuie să mănânce mai puţin sărat şi să evite pe cât posibil grăsimile", explică medicul nutriţionist Oana Băncescu de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu".
Dietă drastică pentru cei cu boli renale
Persoanele care suferă de afecţiuni renale trebuie să adopte o dietă cu un conţinut redus de proteine, de sodiu şi de grăsimi pentru a-şi atenua simptomele şi pentru a încetini progresul bolii.
„Masa de Crăciun vine după o lungă perioadă de post, în care cei cu insuficienţă renală sau transplantaţi au mâncat mai puţin cantitativ şi au evitat grăsimile. Cu ocazia Sărbătorilor, pacienţii trebuie să reţină că au voie aproape orice, dar cu o limită aproape drastică. În ceea ce priveşte aperitivul, ei ar trebui să reducă mezelurile, să nu consume alimente sărate, cum ar fi brânza de oaie, ci să o înlocuiască cu brânză dietetică sau cu caşcaval şi să mizeze mai mult pe preparate din pui", recomandă medicul nefrolog Mihaela Baciu de la Fresenius Care.
Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui, de asemen