Toate previziunile guvernatorului BNR au fost date peste cap în 2009. Când criza îi lovea pe americani, el anunţa în România creştere de 6%. Sursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
După un an în care fundul sacului părea mult mai aproape decât apreciau specialiştii financiari, istoria declaraţiilor este, pe cât de cutremurătoare, pe atât de amuzantă. Când recesiunea intrase cu bocancii în toate ramurile economice, reprezentanţii Băncii Naţionale le dădeau peste nas celor care anunţaseră negură în economie şi abia puneau pe hârtie planurile anticriză.
Porţia de consolare naţională, servită regulat de la pupitrul declaraţiilor de guvernatoul Isărescu poate stârni hohote de râs.
Primul episod: creştem cu 3% până la 6%
În noiembrie 2008, când Statele Unite se zbăteau să înăbuşe cea mai nemiloasă recesiune economică, dar şi cea mai tragică criză socială de la războiul din Vietnam încoace, din biroul lui Mugur Isărescu lumea se vedea altfel.
Atât de diferită şi de frumoasă, încât a reuşit să spună că economia naţională va creşte în 2009 cu 3% până la 6%: „România va încheia anul 2009 cu o creştere economică pozitivă. Când spun că am o viziune pozitivă asupra creşterii, o spun nu pentru că nu văd că decelerarea e puternică, dar sper că vom avea un tip de minirecesiune sub formă de vârf, nu în forma de U. Nu este o profeţie, e presupunerea pe baza căreia s-a construit bugetul. Este mult mai simplu să faci o corecţie pozitivă decât una negativă”.
NOIEMBRIE 2008. Economia creşte şi nu se mai opreşte
Sursa foto: captură Standard.ro
Al doilea episod: creştem şi nimic nu ne opreşte
Prima palmă care a lăsat urme peste previziunile lui Isărescu a fost cea dată de agenţia de rating Fitch.
În decembrie 2009, Andrew Colquhoun, reprezentanul