Programul de guvernare pe următorii trei ani prevede menţinerea cotei unice şi a TVA, iar administraţiilor locale le revine calcularea taxelor pe case, terenuri şi maşini. Dintre măsurile propuse pentru reformarea economiei şi a administraţiei fiscale, oamenii de afaceri apreciază doar păstrarea nivelului actual de taxare.
Mii de kilometri de drumuri reabilitate, sute de kilometri noi de autostradă, refacerea infrastructurii feroviare, eliminarea birocraţiei...Toate aceste promisiuni ce se regăsesc în Programul de guvernare 2009-2012, publicat ieri pe site-ul Camerei Deputaţilor,sunt reluate de fiecare dată când în România este învestit un nou Executiv.
Tot în programul de guvernare se mai repetă şi binecunoscutele teze optimiste, cum ar fi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, asigurarea independenţei energetice sau reforma administraţiei publice. Nici din actualul Program nu lipsesc eternele clişee referitoare la administrarea judicioasă a banilor publici, buna guvernare şi creşterea economică.
Dincolo de toate aceste generalităţi, în Programul pe 2009-2012 se regăsesc, însă, şi câteva măsuri concrete: păstrarea cotei unice de 16% şi a TVA de 19%, delegarea puterii centrale către administraţiile locale şi o nouă abordare aproblemei infrastructurii.
PATRIMONIUL CENTRAL,ADMINISTRAT LOCAL
Poate cea mai surprinzătoare dintre măsurile prevăzute în Programul actual de guvernare constă în faptul că terenurile şi clădirile aflate în prezent în administrarea unor ministere, instituţii centrale sau companii de stat vor fi transferate în proprietatea judeţelor, oraşelor şi comunelor. E vorba despre bunurile unor instituţii precum Regia pentru Patrimoniul şi Protocolul de Stat, Agenţia Domeniilor Statului,aerocluburi, unităţi miniere etc.
Aceeaşi procedură va fi aplicată şi în cazul terenurilor şi clădiri aflate în administrarea ce