În ultimii ani, ne-am lovit de nenumărate ori de expresia „România are potenţial”, mai ales de când am intrat în Uniunea Europeană.
Acum, că românii sunt „europeni”, toate companiile care vin din afară să deschidă businessuri aici ne aruncă în faţă că avem potenţial. Pe piaţa asigurărilor de viaţă, România are potenţial, pentru că noi încă „nu suntem destul de europeni” şi n-am descoperit ce-i aia plasă de siguranţă pentru viitorul nostru.
Aceeaşi poveste şi când vine vorba despre pensii private. Românul nu era obişnuit decât cu pensia pe care urma să o primească din cotizaţiile predecesorilor. Acum, că trebuie să cotizeze pentru propria pensie, are potenţial mai ales pentru o pensie mai mare. Bancherii, chiar cei din ţară, când vorbesc despre piaţa noastră spun că românii reprezintă o piaţă cu foarte mare potenţial. La noi, încă se mai poate lua credit, conaţionalii încă mai pot economisi, în aşa fel încât după zece ani să-şi poată lua o casă sau o maşină.
N-am auzit până acum niciun asigurător sau bancher care să spună: „Românii sunt prea săraci ca să aibă asigurare sau ca să economisească”.
Un studiu recent arată că opt din zece români nu se vor împrumuta de la nicio bancă în viitorul apropiat. La fel şi la capitolul economisire, aproape 70% dintre respondenţi au afirmat că nu există nicio şansă să pună un ban deoparte. Mai mult, unu din doi români nu va economisi niciodată, dar statisticile arată că „avem potenţial”.
De ce sunt statisticile atât de exacte? Principiul este simplu: dacă un bancher mănâncă două pâini, iar eu niciuna, statisticile vor arăta că amândoi consumăm câte o pâine. Deci, trăim bine!
Tot mirificele statistici arată că doar unu din zece români economiseşte până în 100 de lei, deci mai rămân alţi nouă, ceea ce înseamnă că avem un imens potenţial de a economisi. Pentru