Vizita premierului libanez Saad al-Hariri în Siria a pus capăt unei perioade de cinci ani de tensiuni între cele două ţări, începute odată cu asasinarea fostului premier de la Beirut, Rafik Hariri.
Analiştii atenţionează că evenimentul ar putea marca revenirea Damascului ca centru de influenţă în Liban, după ce, din 2005, Siria a fost acuzată de asasinarea premierului Hariri.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad l-a primit pe Hariri în palatul său prezidenţial, cu toate onorurile unui şef de stat. „Dialogul a fost constructiv şi atmosfera cordială", a explicat o apropiată a preşedintelui Assad. Aceasta a povestit că discuţiile au fost „directe, transparente şi cordiale".
Pe cine deranjează apropierea
Surse politice libaneze au declarat pentru Reuters că Beirutul doreşte deschiderea unei noi pagini în relaţia dintre cele două părţi, care ar garanta stabilitatea politică în Liban. Declaraţia lui Hariri, ce a anunţat că doreşte să stabilească o relaţie de parteneriat cu Siria a îngrijorat însă mai multe forţe statale sau politice din regiune.
Statele occidentale nu ar privi cu ochi buni o creştere a influenţei Siriei în Liban, dat fiind regimul de la Damasc. Siria este considerat unul dintre statele care sprijină grupările teroriste, precum Hezbollahul. Pe de altă parte, nici Hezbollahul nu ar avea de câştigat, deoarece se teme că astfel îşi va pierde influenţa la Damasc, se arată într-o analiză a centrului de studii geopolitice, Stratfor.
Experţii de la Stratfor susţin că nici Iranul nu vede cu ochi buni această apropiere, deoarece ar putea duce la creşterea influenţei Siriei în regiune. Printre puţinele state din regiune care ar avea de câştigat din această apropiere se numără Arabia Saudită şi Turcia, ţări care au făcut posibilă această vizită istorică.