În magazinele din România, atât în cele tradiţionale, cât şi în cele virtuale, au apărut din ce în ce mai mulţi pomi artificiali. Frumoşi, cu coroana bogată, ei par alternativa perfectă la bradul natural: nu mai trebuie să alergi în fiecare an după pomul perfect şi nu mai cheltuieşti alţi bani. Însă, dincolo de mirosul specific, bradul natural vine la pachet cu multe alte beneficii.
În 2004, americanii au plătit în medie, 43 de dolari pentru un brad natural şi 97 de dolari pentru unul artificial. Anul trecut, suma medie achitată pentru achiziţia unui brad artificial a fost de 61 de dolari şi de 37 de dolari pentru un brad natural. Numărul brazilor artificiali cumpăraţi a fost de aproape 12 milioane de unităţi, piaţa cifrându-se la 709 milioane de dolari, în vreme ce numărul brazilor naturali a fost de 28,2 milioane, valoarea acestei pieţe ridicându-se la peste un miliard de dolari, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Pomilor de Crăciun (ANPC).
Specializaţi în brazi
Creşterea vânzărilor de brazi naturali a condus la dezvoltarea unei adevărate industrii în ceea ce priveşte cultivarea lor, însă dezvoltarea fermelor locale a fost susţinută printr-o serie de măsuri de protejare a producătorilor interni. ANPC numără peste 15.000 de cultivatori profesionişti, specializaţi în reproducerea brazilor naturali.
Astfel, în aceste ferme, pe o suprafaţă de aproape 150.000 de hectare, cresc peste 350 de milioane de pomi. Anual, aici lucrează mai mult de 100.000 de persoane. Totodată, cultivarea brazilor de Crăciun are avantajul de a păstra terenurile în circuitul agricol, contribuind la conservarea mediului.
Oamenilor le place verdele natural
La începutul lunii decembrie, cumpărătorii pot merge să îşi aleagă singuri bradul din pepiniere, numărul acestora fiind în creştere, precum şi al celor care prefer