Scena politică globală are acum noi staruri în plină ascensiune, care le fac concurenţă politicienilor americani, ruşi şi vest-europeni. Sursa: Reuters
Personaje pitoreşti, exotice, cu copilării marcate de sărăcie şi de multe ori atipice, noii lideri mondiali vin din ţări fie cu pieţe emergente care atârnă greu în balanţa economiei lumii, ca Brazilia şi China, fie din state care pot schimba cursul politic al istoriei, precum Iranul.
Ahmadinejad, la începutul celui de-al doilea mandat
A spus că vrea ca Israelul să fie şters de pe hartă, apoi a revenit şi a precizat că nu s-a referit la lichidarea evreilor, ci la desfiinţarea Israelului ca stat, a declarat că, în timpul unui discurs la ONU, a simţit că are în jurul capului un nimb de raze şi că este invadat de o prezenţă divină, a făcut declaraţii extrem de controversate din punct de vedere al teologiei şiite, potrivit cărora venirea lui Mesia pe pământ şi sfârşitul lumii sunt iminente.
Este vorba despre preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, aflat la al doilea mandat, după alegerile din iunie, marcate de violenţe pe străzi şi cu rezultat controversat, care au fisurat temeliile regimului de la Teheran.
De la primărie la preşedinţie
Foarte popular printre iranienii din clasa săracă, Ahmadinejad provine dintr-un mediu umil, fiu al unui muncitor cu şapte copii, care prin propriile forţe a ajuns la facultate şi a obţinut chiar titlul de doctor în inginerie. În Iran se ştie că preşedintelui îi place ca aceia din jur să i se adreseze cu titlul universitar „doktor”.
Revoluţia islamică din 1979 a fost pentru Mahmoud Ahmadinejad ocazia de afirmare. El a devenit rapid unul dintre susţinătorii noii ordini, iar când a început războiul cu Irakul a făcut parte din trupele de elită de contrainformaţii ale Pasdaran - gărzile revoluţionare