Atipic pentru România, unde comercianţii plâng după fiecare leu din profit, anul acesta puterea de cumpărare i-a îndemnat pe vânzători să scadă preţurile la alimente. Sursa: Arhiva EVZ
Criza s-a făcut simţită, anul acesta, şi în principalele pieţe din România, unde majoritatea produselor şi-au păstrat preţul sau chiar s-au ieftinit în ultimele luni, arată datele furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). O excepţie este Iaşiul, unde mâncarea s-a scumpit chiar în prag de Sărbători.
În Bucureşti, preţurile au rămas neschimbate pentru alimente, în perioada octombrie-decembrie. Astfel, un kilogram de carne de porc sau pui carcasă costă 9,5 lei. Cartofii se mai găsesc la 1,5 lei/ kg, în timp ce morcovii şi ceapa aveau un preţ de 2,5 lei/kg. Merele nu au trecut de 3 lei, iar la capitolul lactate şi brânzeturi, smântâna şi telemeaua s-au vândut la un preţ de maximum 9,5 lei/kg, respectiv 20 de lei/kg.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Constanţa, unde mai toate preţurile şi-au păstrat valorile de-a lungul ultimelor trei luni. Excepţie au făcut, în acest judeţ, merele care, în ultima lună, s-au ieftinit cu 50 de bani pe kilogram, de la 3 lei la 2,5 lei, şi smântâna, al cărei preţ a scăzut de la 9 lei la 8 lei/kg. În schimb, telemeaua s-a scumpit de la 15 lei/kg, în octombrie, la 18 lei în noiembrie şi s-a menţinut la această valoare şi în decembrie.
Unele preţuri cresc, altele scad
Clujul a avut cea mai interesantă fluctuaţie a preţurilor în aceste ultime trei luni, pe segmentul de carne. În octombrie, preţul cărnii de porc a scăzut treptat de la 12 lei/kg la 11,5 lei, iar în decembrie ajunsese deja la 10 lei. În schimb, la pasăre-carcasă, costul pe kilogram, în octombrie, era 7,5 lei, a urcat la 8 lei, luna următoare, apoi, în decembrie, a scăzut brusc la 6,6 lei/kg.
La teleme