Armele furate în ianuarie din depozitul UM 01916 erau „monedă de schimb” pentru droguri produse pe filiera Turcia-Afganistan. Sursa: Agerpres
Eugen Preda şi „locotenenţii” săi urmau să plătească cu armele furate din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla (UM 01916) o cantitate impresionantă de heroină ce trebuia să le fie livrată din Turcia pentru a fi vândută apoi în Olanda. Aceasta este principalul mobil al furtului, aşa cum reiese din ancheta derulată în acest caz în ultimele patru luni.
„După cum rezultă din interceptările aflate la dosar, armele urmau să fie monedă de schimb pentru heroina livrată de producătorii turci. E posibil ca aceştia din urmă să fi acceptat schimbul oferit de Preda, deoarece, ar fi putut folosi la rândul lor armele militare (în mare parte puşti automate Kalaşnikov, de calibru 7,62 milimetri) pentru a obţine o cantitate mare de materie primă pentru stupefiante, adică de opium, din Afganistan. Afganistanul este singurul stat-furnizor de opium pentru heroina fabricată în laboratoarele clandestine din Turcia”, au explicat surse judiciare.
În plus, anchetatorii nu exclud nici posibilitatea ca o parte dintre cele peste 62 de arme furate să fi fost folosite de membrii clanului Preda în „războiul” declanşat împotriva angajaţilor firmei de pază BGS, în februarie anul acesta, după scandalul de la Mall Plaza din Capitală.
Arme recuperate pe traseul drogurilor
Anchetatorii au reluat, ieri, „traseul” pe care l-au urmat în ultimele patru luni pentru a ajunge, la finalul săptămânii trecute, să recupereze 35 din cele 62 de arme furate (puşti automate, pistoale Carpaţi şi TT şi o mitralieră de companie cu afet).
Potrivit şefului poliţiei, chestorul Petre Tobă, investigaţiile în acest caz au început în august, după ce în Turcia şi Bulgaria au fost capturate aproape 130 de k