Zeci de craiovani au solicitat în aceste zile Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJU) din Craiova, după ce au făcut abuz de mâncare, chiar şi după sărbători.
O bătrână de 79 de ani, din Craiova, a suferit astăzi o criză hipertensivă, pentru că şi-a neglijat tratamentul, ca să consume alimente nerecomandate. Pensionara a scăpat cu zile. Medicii avertizează însă asupra riscurilor la care se supun aceste persoane. "Astfel de crize pot fi fatale, se ajunge chiar la infact miocardic, accident vascular cerebral sau comă vasculară. Oamenii nu trebuie să renunţe la pastile şi la regim sub nicio formă!", a declarat dr. Liviu Buşu, de la SJU. Doctorul avertizează că foarte multe afecţiuni pot apărea, pe fondul exceselor alimentare. "Este vorba de boli cardiovasculare, digestive, precum ulcer, hemoragii digestive superioare, peritonite", a adăugat dr. Buşu.
O partidă de dans, între mese
Specialiştii ne sfătuiesc să fim cumpătaţi în nutriţie. "Ar fi bine să o luăm progresiv cu bunătăţile, să începem cu o salată de crudităţi, apoi să continuăm cu antreuri. E de preferat o pauză sau un dans, dacă ne aflăm la o petrecere", este de părere dr. Mariana Păsărescu, consilier superior la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Carne afumată, tăiate de pe listă
Cadrele medicale mai spun că excesul de carne de porc, mai ales grasă, poate creşte nivelul colesterolului şi provoaca disfuncţii la nivelul ficatului şi vezicii biliare. "Afumăturile sunt gustoase, tradiţionale, dar şi periculoase, deoarece în fum sunt conţinute multe substanţe cancerigene şi indigeste. Pe de altă parte există organisme ce manifestă intoleranţă la produsele afumate sau care sunt afectate de boli hepato-biliare, şi cărora le sunt interzise", a completat dr. Mariana Păsărescu.
Ananas crud sau ceai, înainte de friptură
Autorităţile din sănătatea doljeană enume