Ca în fiecare ultimă lună a anului, românul cu credit trebuie să facă cea mai „grea” alegere în privința obligațiilor financiare.
Astfel, anual, băncile rămân cu buza umflată în decembrie. O bună parte dintre cei care s-au împrumutat la creditori aleg să nu-și plătească rata pentru a avea mai mulți bani alocați cheltuielilor de Crăciun și Revelion. Nu mă înțelegeți greșit, nu le plâng de milă băncilor și nici nu o voi face vreodată. Merg doar pe principiul bunului-simț: „Mi-ai dat bani când am avut nevoie, este de datoria mea să-i dau înapoi când și cum am convenit”. Nu și aici.
Unii dintre noi preferă să aibă burțile pline „până-n gât” de Sărbători și să uite să-și achite ratele. Acest lucru se poate vedea și în timpul, dar și după cele trei zile de Crăciun, când românii au suprasolicitat serviciul de Ambulanță, din cauza indigestiilor sau comelor alcoolice. Dacă ați ieșit zilele acestea la o scurtă plimbare, sigur ați putut remarca grupurile de colindători care erau „acompaniați” printre blocuri de sunetele sirenelor de ambulanță ce mai ridicau din casă câte un mâncău sau un bețiv sinistru. Asta-i distracția de Sărbători la noi. Fără o beție serioasă și o manea care să sperie vecinii, parcă nu-i Crăciun sau Revelion.
Frustrarea că nu avem masa cât mai plină în aceste zile nu face decât să se transforme într-un bulgăre de zăpadă care tot crește, într-un final strivindu-ne portofelul și așa plin de molii care ne mănâncă facturile din el. Poate că aș înțelege fenomenul de neplată dacă el nu ar fi continuat în lunile viitoare de lamentații și injurii aduse băncilor pe motiv că vor să-i execute pe rău-platnici.
„Nemernicele” de bănci vin se le ia „plasma” aia subțire pe care și-au luato pe credit în vara anului trecut, plasma aia pe care nu stă nici mileul bunicii și nici peștele-bibelou. Paradoxal este că la tertipul a