Pentru noaptea dintre ani, reşiţenii nu fac rabat de la bunătăţi cu piftii, preparate tradiţionale din carne de porc şi nu în ultimul rând, prăjituri de casă. Cei care au ales să stea acasă de Anul Nou mai au de făcut ultimele pregătiri pentru ultima noapte din anul 2009.
Din punct de vedere culinar, sărbătorile de iarnă sunt cunoscute pentru bucatele puse pe masă. Gospodinele urmează cu stricteţe reţetele păstrate din moşi-strămoşi pentru prepararea mâncărurilor de Anul Nou.
Reţete din străbuni
„În primul rând la noi nu există sărbătoare fără cârnaţi de casă. Facem tot posibilul să îi preparăm după gustul fiecăruia“, povesteşte reşiţeanca Ioana Giuca. Cu toate că tinerii aleg să îşi petreacă ultima zi din an în localuri, cei mai mulţi reşiţeni petrec Revelionul acasă. Şi pentru că este o seară importantă, din meniul de Anul Nou, nu trebuie să lipsească peştele, piftiile, krautsupa, specifică Banatului Montan, sau prăjiturile.
„Piftiile le facem cu o zi înainte. Ele trebuie să stea la răcit aproximativ 24 de ore. Pentru masa de Revelion o să mai gătim o friptură de porc. Dulciurile le pregatesc acasă dupa reţeta bunicii“, povesteşte Elena Lupşa. Tradiţia spune că în ultima zi din an nu este bine să ai pe masă carne de pasăre.
„Obiceiul păstrat din străbuni, spune că aduce ghinion să găteşti pasăre pentru masa de Revelion. Bătrânii erau de părere că păsările scormonesc, iar tot anul ce va veni va fi unul cu ghinion“, mai spune Elena Lupşa. Şi Dana Molin este una dintre tinerele reşiţence care păstrează tradiţia. „Pentru că avem mulţi musafiri, am gătit mai multe feluri de mâncare. Dar, ca în fiecare an nu lipseşte salata de ton. Pentru că se spune că e bine să ai şi peşte în meniul de Anul Nou, noi preferăm această salată“, spune Dana. În ceea ce priveşte băuturile, reşiţenii optează pentru vinul roşu sau ţuica de casă, fiartă. Cu to