O parte dintre menajerele românce îşi deschid firme în speranţa că vor obţine venituri mai mari şi nu vor mai depinde de bătrânii la care lucrează. Accesarea fondurilor pentru demararea unei afaceri este destul de dificilă pentru multe românce care nu ştiu unde să se adreseze şi cum să procedeze.
Mai multe românce care au lucrat timp de câţiva ani în Italia ca menajere au decis să-şi deschidă o afacere pe cont propriu. Cu banii câştigaţi din îngrijirea bătrânilor, ele au preferat să deschidă firme care să le aducă profit şi să nu mai fie la mâna angajatorilor.
Multe dintre ele nu ştiu că statul italian le sprijină, la cerere, şi le oferă ajutoare băneşti pentru afacerile pe care le încep. Autorităţile din unele provincii oferă ajutor material, în bani, iar altele, consultanţă.
Croitoria, o afacere prosperă pe timp de criză
Daniela Roşca (42 ani), originară din Bacău, s-a gândit să revină la meseria ei de bază, cea de croitoreasă. Nu-şi imagina că visul ei va deveni realitate mai uşor şi mai repede în Italia decât în România. Pentru început, Daniela a investit 3.000 de euro pentru a demara afacerea din banii strânşi cu greu. Criza financiară a ajutat-o să prospere. La serviciile croitoriei sale din Palermo apelează zilnic 40-50 de persoane.
Femeia recunoaşte că sunt şi zile în care are doar 20 de clienţi. Potrivit croitoresei, italienii preferă să repare decât să cumpere ceva nou. Daniela munceşte aproape fără pauză. „Se lucrează de dimineaţa până seara. Se munceşte mai mult, dar se câştigă", spune femeia.
Maria Ilie este singura angajată a croitoriei
Înainte de a veni în Sicilia, femeia a lucrat 25 de ani într-o mare fabrică de confecţii din Bacău, care s-a închis. „Eu n-am venit să mă stabilesc aici, am venit doar să strâng bani şi să mă întorc acasă, pentru că mă trage ceva acolo", mărturiseşte Daniela. Acasă, la Bacă