Criza face victime şi în instituţiile statului. 17 salariaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi sunt în preaviz de concediere în urma reorganizării instituţiei. Potrivit liderilor de sindicat, nu vor putea fi concediaţi bugetarii aflaţi în concedii de odihnă, femeile gravide, persoanele divorţate sau salariaţii cu copii
După ce mii de salariaţi care muncesc în domeniul privat şi-au pierdut locul de muncă ca urmare a faptului că firmele la care lucrau au căzut în ghearele crizei economice, a venit şi rândul personalului bugetar.
Conform notificării făcute de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi ( AJOFM), luna aceasta Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) va renunţa la 17 posturi. Decizia vine în urma reorganizării şi restructurării agenţiilor guvernamentale. „Numărul de posturi s-a redus cu 25, dar am decis ca în ianuarie să plece doar 17 persoane”, ne-a explicat Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.
Şi Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale a anunţat că va concedia opt angajaţi luna aceasta. „S-a ţinut cont de familiile monoparentale sau cele cu copii. Spre exemplu, au plecat două persoane care îndeplineau condiţiile de pensionare anticipată”, ne-a spus Niculina Olimpia Ralea, directorul AJPS Galaţi.
Emoţii vor avea şi cei 1.800 de angajaţi de la CFR Marfă Galaţi, ameninţaţi cu concedierea încă din decembrie. „Dacă se va ajunge la aşa ceva, nu vom accepta ca măsura să fie realizată decât cu plăţi compensatorii către angajaţii disponibilizaţi”, susţine preşedintele Sindicatului Mişcare Comercial Galaţi, Viorel Istrate.
Deocamdată, nu se ştie dacă Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DJASPC), instituţia cu cele mai multe concedieri colective în 2009, va recurge şi în 2010 la această metodă. „Anul trecut au plecat în jur de 300 de persoane. Anul acesta nu ştim ce