Cu o alimentaţie potrivită, nivelul colesterolului „rău” poate fi ţinut sub control. Află ce trebuie să mănânci ca să îţi protejezi vasele sanguine de nocivele depuneri de grăsime.
Mănâncă legume şi fructe cât mai des!
Toate legumele şi fructele au efect de reducere a colesterolului, de aceea ar trebui să le mâncăm cât mai des.
Legumele şi fructele conţin fibre alimentare solubile, care împiedică asimilarea grăsimilor. Cea mai mare cantitate de fibre se găseşte în prune, în mere, pere, căpşuni şi în fasolea uscată.
1 Cerealele integrale
În fiecare dimineaţă, la micul dejun, ar trebui să mănânci un bol de cereale, dacă nivelul colesterolului „rău" (LDL) este crescut. Au un conţinut bogat în fibre solubile, care împiedică absorbţia colesterolului la nivelul intestinelor.
2 Peştele
În special peştele gras oceanic (hering, macrou, somon, ton) conţine acizi graşi Omega 3, renumiţi pentru efectul lor de reducere a colesterolului „rău". Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm peşte de cel puţin două ori pe săptămână.
3 Nucile şi migdalele
Mâncând o mână de nuci sau de migdale zilnic (cam 40 de grame) putem reduce considerabil riscul de boli cardiovasculare, potrivit nutriţioniştilor. Efectul se datorează acizilor graşi Omega 3 din compoziţie.
4 Uleiul de măsline
Conţine din belşug antioxidanţi care scad nivelul colesterolului „rău", fără a modifica însă nivelul celui bun. Efectul este mai puternic dacă uleiul este extravirgin, dar se poate folosi şi uleiul de măsline obişnuit.
5 Usturoiul
Câţiva căţei de usturoi pe zi nu doar că stimulează imunitatea, dar scad şi nivelul colesterolului „rău" şi îl cresc pe cel al colesterolului „bun", HDL. Această proprietate se datorează alicinei, un compus de sulf care dă mirosul specific usturoiului. @N_P