Ieftinirile preconizate la nivel de ţară variază în jurul a 10% faţă de sumele actuale. Anul trecut valorile acestea s-au redus cu peste 30%. Supraoferta din piaţă face greoaie o eventuală stabilizare a chiriilor cerute. Activitatea predominantă pe acest segment în acest an pare a fi renegocierea chiriilor.
Anul trecut a coincis cu un picaj accentuat al preţurilor plătite lunar pentru chirie. Media reducerilor acestor valori a fost de 30% anul trecut. Cele mai afectate au fost apartamentele de lux oferite spre închiriere. În acest caz proprietarii au lăsat din preţ şi peste 50% comparativ cu pretenţiile din 2008.
Chiar dacă începutul de an a fost marcat de o stagnare a valorii chiriilor, agenţii imobiliari estimează că acest aspect este unul tranzitoriu, urmând ca în perioada următoare multe contracte să fie rediscutate. Dezavantajaţi în acest an vor fi cei care vor semna contracte de închiriere după ultimele luni de vară, perioadă în care se aşteaptă o uşoară creştere a preţurilor.
O cerere, 50 de oferte
Dacă deţineţi un apartament şi speraţi ca acesta să vă aducă sume frumoase din închiriere ar trebui să vă regândiţi strategia. Şi asta pentru că foarte mulţi proprietari de apartamente vor da imobilele spre închiriere neputând să mai vândă în această perioadă.
Marian Chiosa-Rotaru, managing partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare din Galaţi crede că în 2010 randamentul anual al unui imobil cu destinaţie închiriere, va fi de peste 5,5%, iar cu o investiţie eficientă, poate depăşi 6%.
În piaţă abundă la începutul acestui an apartamentele de două camere. „Oferta este foarte mare raportată la cererea din piaţă, aşadar chiriile vor continua inevitabil să scadă. În Suceava agenţia noastră are în acest moment în ofertă 110 apartamente de două camere.
Până acum am avut doar două cereri", declară Mihai Olimpiu, directorul