» Liderii PDL urmeaza sa ia astazi in discutie pasii ce trebuie urmati pana la congresul partidului, asa-numita Conventie Nationala, care trebuie sa aiba loc cel mai tarziu in iunie.
» Nemultumirile financiare sau principiale care mocnesc in partid, dar si consecintele practice ale votului uninominal asupra PDL ar putea duce, intre timp, la reguli noi pentru alegerea liderilor.
Ultima conventie nationala a PDL a avut loc in iunie 2005, cand Emil Boc a mostenit conducerea partidului de la Traian Basescu, care isi incepea primul mandat la Cotroceni. Potrivit actualului statut, conducerea PDL este aleasa prin depunere de motiuni. Un lider al partidului care intentioneaza sa preia conducerea depune acest document programatic, sustinut de cel putin alti 34 de colegi. Daca motiunea respectiva are castig de cauza, initiatorul ei devine noul presedinte al PDL, cei care l-au sprijinit alcatuiesc nucleul Consiliului National de Coordonare, iar textul motiunii se transforma automat in "programul politic de actiune" al partidului. Cu alte cuvinte, PDL practica in plan intern votul pe lista, iar tabara castigatoare domina masiv conducerea formatiunii.
Teoretic, cu cat Conventia Nationala inregistreaza mai multe motiuni, cu atat competitia din partid este mai mare. Practic insa, campania electorala din interiorul PDL este drastic limitata de prevederile articolului 88 din statut: "Liderul si grupul de promovare a oricarei motiuni au dreptul sa faca, atat in public, cat si in interiorul partidului, numai declaratii despre propria motiune si/sau persoanele care o sustin. Orice declaratie, in interiorul sau in afara partidului, despre o alta motiune si/sau persoanele care o sustin se constata de catre Comitetul de Organizare al Conventiei Nationale si determina descalificarea imediata a motiunii respective". Cristian Preda este de parere ca artico