Presedintele Traian Basescu a cerut factorilor de decizie din Justitie sa scape, in 2010, de clauza de salvgardare impusa de Uniunea Europeana.
"Justitia romana a intrat cu o clauza de salvgardare in Uniunea Europeana pentru ca nu a reusit sa tina pasul cu celelalte structuri ale statului. Atunci, Justitia romana a intrat in UE cu o restanta, eu va propun sa scapam de ea, anul acesta. Desi Justitia a avut doi ani la dispozitia sa prinda din urma celelalte institutii ale statului, a intarziat", a spus Traian Basescu la finalul primei parti a sendintei Consiliului Superior al Magistraturii.
Subliniind ca nu vrea sa tensioneze relatiile, seful statului a reprosat Justitiei ca nu si-a asumat masuri decisive pentru a scapa de clauza de salvgardare. "Nu vreau sa tensionez lucrurile la inceput de an, dar aceasta este realitatea. Sa nu uitam ca Executivul si-a asumat masuri decisive si dificile pentru a intra in Uniunea Europeana, ceea ce Justitia nu a facut", a mai spus presedintele.
Protestul magistratilor
Dupa ce a deplans lipsa din raportul CSM a referirilor legate de greva magistratilor, presedintele Traian Basescu le-a cerut acestora sa analizeze "foarte bine" legalitatea protestului.
"Legat de protestul magistratilor, sigur ca a marcat un moment de solidaritate al breslei, dar trebuie sa analizati foarte bine legalitatea sa. Lasati steagul ilegalitatii jos", i-a raspuns Traian Basescu procurorului Viorica Costiniu, care a tinut sa sublinieze, inaintea discursului presedintelui, ca protestul magistratilor este numai suspendat, el putand fi reluat oricand.
Despre cele doua Coduri
In ce priveste cele doua Coduri de procedura, care urmeaza sa fie adoptate, seful statului a apreciat ca termenul de aprobare a lor nu este realist.
"In lipsa Codului de Procedura Penala si cel de Proc