Şoferii de pe maşinile galbene se plâng că şi-au pierdut clienţii şi nu câştigă mai nimic. Perioada de criză economică a redus în ultimul an numărul taximetriştilor din Bacău de la 1.200 la 900. Noul an nu le-a adus veşti prea bune taximetriştilor băcăuani.
După ce benzina s-a scumpit de la 1 ianuarie cu aproape 15%, şoferii de taxi au de înfruntat încă o serie de majorări. Consilierii locali au hotărât ca taxa de parcare pentru taximetre să crească de la 24 de lei la 30 de lei pe lună. De majorare nu a scăpat nici taxa pentru eliberarea autorizaţiei de transport, care s-a mărit de la 206 lei la 250 de lei. Taximetriştii cred că noul val de scumpiri le va reduce încasările şi mai mult.
„Autorităţile continuă să ia pielea de pe noi. Într-o zi obişnuită nu rămân cu mai mult de 50 de lei în buzunar“, ne-a spus dezamăgit Marian Enache, taximetrist.
Maşinile cu motoare pe GPL sunt mai avantajoase
De noile scumpiri nu sunt însă afectaţi toţi taximetriştii. Firmele care şi-au montat din timp instalaţii pe gaz (GPL) spun că vor trece mai uşor peste majorarea taxelor, în timp ce şoferii cu maşini pe bază de benzină ori motorină se văd aproape ruinaţi. Dacă un litru de benzină costă 4,1 lei, preţul pentru GPL este de 1,8 lei pe litru. „Tariful pe un kilometru este de 1,8 lei ziua şi 2,2 lei noaptea. El se menţine la acelaşi nivel din vara lui 2008. Eu aş mări preţul pentru că maşina mea este pe benzină, însă sunt colegi care şi-au montat instalaţii GPL, care nu sunt dispuşi să facă acest lucru“, ne-a spus dezamăgit Ion Vrabie, un alt taximetrist. Taximetriştii spun că dintr-o „armată“ de 1.200 de taximetre câte erau acum un an, au mai rămas pe traseu aproape 900. Disperaţi că rămân şomeri, mulţi şoferi îşi „vânează“ clienţii pe stradă.
„Dimineaţa abordez grupuri de elevi care merg la şcoală. Îi lămuresc că, decât să apele