Din această toamnă, şcolile cu mai puţin de 150 de copii din Maramureş vor fi închise, iar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a cerut avocatul poporului, arată ziarele locale. Tot din ziare aflaţi că, Maramureşul este printre judeţele cu cele mai puţine firme dizolvate în 2009.
Şcoli închise în Maramureş. Mult discutata ordonanţă de urgenţă 114, care ar urma să pună pe liber 15.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, va fi resimţită şi în Maramureş, chiar dacă în judeţul nostru ar trebui să se reducă doar 113 posturi. În Maramureş sunt 28 şcoli care au mai puţin de 150 de copii şi care ar putea să îşi închidă porţile din această toamnă. “La Năneşti, de exemplu, din elevii de gimnaziu s-ar putea o singură clasă de simultan. Adică numărul lor este de sub 30. Şi mă refer aici la întreg ciclul gimnazial. Noi am încercat de mai multe ori să îi mutăm pe aceşti elevi, dar ne-am lovit de refuzul autorităţilor locale”, a adăugat Vasile Pop, informează Citynews.ro
Dascălii cer ajutorul Avocatului Poporului. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut sprijinul Avocatului Poporului, Ioan Murariu, cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009, care prevede disponibilizări a 15.000 de dascăli în 2010 şi limitarea pensiilor în învăţământ. Sindicaliştii au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale a României. Potrivit reprezentanţilor FSLI, nimic nu poate justifica concedierea masivă a unui număr atât de mare de cadre. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, Liviu Marian Pop, a declarat că “măsurile pe care guvernul nostru doreşte să le pună în practică vor face mult rău învăţământului, care, în opinia noastra, vor scădea mult în calitate prin aceste reduceri nejustificate de cheltuieli, care cotravin legii”, arată Emm.ro.
Cele mai puţine fi