Studiile recente demonstrează că beta-carotenul conţinut de morcovi favorizează apariţia cancerului în cazul persoanelor care fumează.
În cazul nefumătorilor este dovedit ştiinţific faptul că un consum regulat de fructe şi legume proaspete, însoţit de activitate fizică susţinută, pot reduce riscul dezvoltării unui cancer de colon, iar obezitatea şi excesul de calorii cresc acest risc.
Recent, specialiştii de la Universitatea din Haifa (Israel) au efectuat un studiu, pentru a demonstra o posibilă legatură între consumul de carotenoizi din fructe şi legume şi riscul de apariţie a cancerului colorectal în rândul fumătorilor. Au fost studiate 1.800 de perechi de persoane de acelaşi sex, de aceeaşi vârstă şi cu acelaşi loc de reşedinţă.
Cu ajutorul chestionarelor, au fost colectate date referitoare la modul de viaţă şi obiceiurile alimentare ale subiecţilor incluşi în studiu, inclusiv la conţinutul de carotenoizi consumaţi de fiecare dintre aceştia, folosind o bază de date cu privire la concentraţia acestor compuşi în alimentele israeliene. Cercetătorii au reconfirmat faptul că un consum sporit de carotenoizi, scade riscul de cancer de colon, dar numai în rândul nefumătorilor.
În schimb, în rândul celor dependenţi de ţigară, efectele sunt opuse: carotenoizii din fructe şi legume favorizează dezvoltarea cancerului de colon. De altfel, un studiu publicat încă din 1996 în revista „New England Journal of Medicine" şi care a testat o combinaţie de beta-caroten şi vitamina A a fost oprit după patru ani deoarece s-a dovedit că la fumătorii care consumau suplimente cu aceste substanţe incidenţa cancerului pulmonar era cu 28% mai mare, iar rata deceselor cu 17% mai mare faţă de cei care nu consumaseră asemenea suplimente.
Potrivit specialiştilor de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center din cadrul Universităţii Tufts, dozele foarte mari de