Acum doi ani câştigurile din rezidenţialul oraşului moldav ameţeau investitorii locali. Astăzi, aceştia se văd nevoiţi să reducă semnificativ preţurile. Tranzacţiile s-au redus doar anul trecut cu aproximativ 50%. Românii plecaţi la muncă în străinătate, principalii amatori de casă nouă, preferă să-şi pună banii la bancă.
Piaţa imobiliară din oraş a fost foarte bună, în special acum doi ani. Din a doua jumătate a anului 2008 a început să se observe însă o scădere a cererii. Principalii susţinători ai volumului tranzacţiilor au fost, până la acea dată, românii plecaţi la lucru în Italia.
Citiţi şi: Galaţi: Locuinţele de lux nu se vând nici ieftinite
În lunile iulie-august 2008 aceştia nu s-au mai îngrămădit la uşile agenţiilor imobiliare. Clienţii au venit, au întrebat şi au plecat.
„Aveau bugete considerabil mai mici disponibile pentru achiziţii imobiliare, au mers şi au vizionat apartamente, dar de multe ori decizia luată a fost de a pune banii la bancă", povesteşte Vasile Bucă, manager al agenţiei imobiliare Velas.
Sumele disponibile pentru cei interesaţi de achiziţii au fost cuprinse între 25.000 şi 30.000 de euro. Prezenţi în piaţă au fost în special cei care au vândut o proprietate şi au decis să se mute.
Salvaţi de Prima Casă
În 2009 apartamentele vechi s-au ieftinit cu 20-25%. Acestea s-au mai vândut doar ca urmare a existenţei programului „Prima Casă". Cele mai cerute au fost garsonierele, urmate de apartamentele de două camere.
Majoritatea clienţilor de aici au fost tineri necăsătoriţi care au dispus de sume mai mici de bani. „Practic, dacă aveau 1.000 de euro strânşi puteau merge şi cumpăra o garsonieră. Banca le oferea restul sumei, iar rata lunară era una accesibilă unei categorii largi", explică agentul local.
Garsonierele de aici au avut anul trecut preţuri