Dispariţia ajutorului de 100 de euro pentru materiale didactice şi diminuarea câtorva sporuri sunt alte veşti proaste primite de profesori.
Sistemul de învăţământ va trece în mod cert prin disponibilizări.
Este o primă veste primită săptămâna trecută de cadrele didactice şi personalul auxiliar din şcoli.
A fost avansată şi cifra de 566 de posturi din Prahova care vor fi desfiinţate prin comasări de clase, reducerea orarului elevilor ori prin micşorarea naturală a populaţiei şcolare.
De parcă nu ar fi fost suficient, profesorii au aflat că, în 2010, nu vor mai primi nici cei 100 de euro pentru achiziţionarea de materiale didactice, cărţi şi programe educaţionale.
Acest ajutor se acorda cadrelor didactice, din septembrie 2007, după îndelungi negocieri între sindicate şi Guvern.
Un prim semnal că autorităţile găsesc cu greu cei 26 de milioane de euro necesari pentru susţinerea programului a venit la începutul lui 2009, când s-a propus ca beneficiarii să fie doar din categoria profesorilor sub 35 de ani, adică aproximativ jumătate din totalul cadrelor didactice din România.
În final, soluţia găsită de Ministerul Educaţiei pentru anul trecut a fost reducerea sumei la 130 de lei.
"Am fost surprins să aflu prin decembrie că cei 100 de euro s-au transformat într-un milion şi un pic de lei, cam 30% din ceea ce ni se cuvenea în mod legal. Luasem deja vacanţă şi ne gândeam că nu mai primim absolut nimic", ne-a spus Laurenţiu Matei, profesor de istorie.
Cărţi foarte scumpe
Vestea şi mai proastă a sosit la începutul lui 2010: cadrele didactice nu vor mai primi deloc cei 100 de euro.
Gina Soare este profesor de franceză şi spaniolă la gimnaziu. Dicţionarele bilingve costă peste 100 de lei bucata, un singur Larousse câteva sute.
Ce să mai vorbim de hărţi, atlase, e-book-uri. În fiecare an scoate din buzunarul p