Copierea lucrării de licenţă este un obicei pe care studenţii îl învaţă chiar de la profesorii lor. Demonstraţia reporterilor „Adevărul”de a cumpăra o lucrare de licenţă la liber arată cât de răspândit este acest obicei în universităţile din România.
Cumpărarea de către redactorii „Adevărul" a unei lucrări de licenţă, articol apărut ieri, ridică vălul de pe un fenomen fără oprelişti în învăţământul superior românesc. Ultimul Barometru al Calităţii în învăţământul superior arată că plagiatul este o problemă majoră, iar cea mai răspândită practică de copiere este cea a lucrărilor de licenţă. Barometrul spune că, spre deosebire de universităţile occidentale unde plagiatul duce la exmatricularea studenţilor, în instituţiile româneşti atitudinea este mult mai permisivă, fără măsuri severe.
Universitatea de Medicină, sex şi şpagă de la Timişoara
EXCLUSIV/Fabrică de profesori universitari la Galaţi
Studenţii se iau după profesori
Potrivit aceluiaşi studiu, 20% din studenţi consideră justificat copiatul la examen ori din lucrarea altui autor. De asemenea, studenţii de la medicină şi farmacie sunt mai toleranţi faţă de fenomen: 23% din ei găsesc justificată cumpărarea unei lucrări de licenţă şi 39%, copiatul la un examen. Mai mult de o treime dintre studenţii chestionaţi au răspuns că achiziţia de licenţe se întâmplă des sau foarte des.
Bogdan Voicu, sociolog şi unul dintre autorii Barometrului Calităţii, arată că problema plagiatului la licenţă este, de fapt, la profesori. „Tot mai multe cadre universitare preferă să scrie cărţi după cărţi, adică să folosească pasaje din alte cărţi pentru propriile lucrări. Studenţii îi iau ca model pe ei. Este mai comod să iei de la alţii decât să faci tu o lucrare nouă", arată Bogdan Voicu.
Cum e în străinătate
Specialiştii de la Centrul de Etică Aplicată de la Universitatea din Bu