Coface România a menţinut ratingul României la B, dar există speranţe ca acesta să fie îmbunătăţit spre finele anului, când economia îşi va reveni.
Prima parte a anului va fi marcată de falimente şi de lipsă de lichiditate, apreciază Coface România. Numărul falimentelor ar putea creşte în acest an cu 15%-20% faţă de 2009, când au fost înregistrate 19.000-19.500 de cazuri, a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia. "Falimentele vor continua să crească în acest an, o parte fiind transferate din 2009, întrucât nu s-au soluţionat din cauza grevei judiciare, deci va fi un puseu de creştere în prima parte a anului şi apoi vom observa o diminuare a creşterii în al doilea semestru. (...) Sunt foarte multe societăţi care se află în pragul falimentului, dar nu au declarat încă acest lucru. Multe cer protecţia judecătorească, solicitând insolvenţa pentru a fi feriţi de creditori", a mai opinat Ionescu. Cele mai afectate sectoare sunt imobiliarul, distribuţia de echipamente IT, industria de mobilă, cea textilă, precum şi sectorul transporturilor şi retailul.
ADIO CREDITE
Sectorul privat va fi afectat de lipsa de lichiditate, mai ales că începând din aprilie băncile vor acorda credite în baza bilanţurilor din 2009, care nu sunt prea bune. "Vă asigurăm că, în 2010, nu vom vedea nici măcar atâtea credite câte au fost în 2009", a spus Cristian Ionescu. El a adăugat că multe firme vor fi împinse spre faliment chiar de către stat şi a dat exemplul unei societăţi care are de recuperat TVA de la stat în valoare de 100.000 de euro şi are datorii la stat de aceeaşi valoare. "Cu alte cuvinte, dacă eu ca firmă am de recuperat 100.000 de euro şi am de plătit 100.000 de euro către stat şi nu fac acest lucru datoria îmi creşte cu 36% pe an, adică cu 0,1% pe zi, lucru absolut inacceptabil", a spus Cristian Ion