În caz de oboseală, insomnie, depresie, viroză respiratorie sau chiar de reumatism, curele sau frecţiile cu oţet aromatic preparat din plante ne revigorează şi ne ajută să ne menţinem în formă.
Oţeturile aromatice se prepară prin macerarea a 5-10 g de plantă proaspătă, mărunţită în 100 ml de oţet de vin sau de fructe, la temperatura camerei. După 7-8 zile, leacul se strecoară şi se completează cu 100 ml de apă. După macerare, oţetul aromatic obţinut se păstrează la loc răcoros şi se poate folosi după un interval de 21 de zile.
Ce plante sunt necesare
Pentru obţinerea oţeturilor aromatice, maceraţi plante precum rozmarin, tarhon, lavandă, cimbru, salvie, trandafir sau busuioc. Pentru un efect mai puternic, puteţi amesteca două-trei plante. Oţetul din tarhon şi din cimbru, de exemplu, se obţine prin macerarea acestor plante în oţet de vin alb, iar salvia şi rozmarinul se macerează mult mai bine în oţet de vin roşu.
Comprese cu lavandă pentru combaterea migrenei
Pentru prepararea oţetului de lavandă, ai nevoie de 10 linguri de lavandă mărunţită, peste care se toarnă un litru de oţet de mere. După 10 zile de macerare la temperatura camerei, se filtrează leacul obţinut şi se toarnă în sticle de culoare închisă. Oţetul se foloseşte pentru frecţii şi pentru comprese, efectul fiind acela de combatere a oboselii, a migrenelor şi a anxietăţii.
Cel de salvie este bun pentru răceli
Oţetul de salvie se obţine prin macerarea unei cantităţi de 100 g de flori într-un litru de oţet de vin alb. Amestecul se macerează timp de 14 zile, lângă o sursă de căldură şi se filtrează. Terapeuţii recomandă frecţiile cu acest oţet pentru combaterea răcelilor, transpiraţiilor, dar şi pentru revigorarea organismului slăbit după eforturi fizice de durată.
Compresele cu oţet aromatic de floarea Paştelui tratează furunculoza. Acest remediu se foloseşte se