De cel puţin trei luni, în piaţă nimeni nu mai întreabă de loturi de teren. Proprietarii nu pot decât să aştepte. Posibilii clienţi sunt speriaţi de instabilitatea surselor de venit. Majoritatea companiilor imobiliare estimează o stagnare a vânzărilor pe acest segment. Ei cred că va mai exista interes doar pentru parcelele mici şi ieftine.
NU RATA:
Catedrala Braşovului, sacrificată de interese imobiliare
Dintre toate segmentele pieţei imobiliare terenurile au fost cele mai afectate anul trecut. Nici anul acesta nu li se prevede un viitor prea strălucit. În multe cazuri cei care reuşesc să mai vândă ceva se mulţumesc să primească mai puţin şi de cât au plătit iniţial.
Speculatorii de terenuri sunt primii care au fost afectaţi de aceste realităţi. În ultimele două luni agenţii imobiliari afirmă la unison că nu au vândut nimic. Ce-i mai face să viseze este ideea că, o parte din posibilii clienţi, cu bani vor înţelege că acum e momentul optim pentru a construi, pentru că terenurile sunt la un nivel minim.
Mai multe vânzări,mai puţine încasări
Partea proastă e că această categorie e din ce în ce mai mică, frica de a pierde locul de muncă dominând la nivel de ţară. În aceste condiţii este foarte dificil să realizezi prognoze. Marcel Maxim, director Credit Imob Botoşani, afirmă că preţurile au un nivel bifat cu multe luni în urmă.
„Tranzacţii nus-au efectuat de mult, iar preţul e în continuare acelaşi cu valoarea înregistrată în luna septembrie anul trecut", explică el. Ca tranzacţii, agentul moldovean estimează că va exista o uşoară creştere, procentual, cuprinsă între 10 şi15% comparativ cu 2009. „Sunt în piaţă şi persoane care au înţeles că acum e bine să cumperi teren de construit. Preţul nu va mai scădea", afirmă Maxim.
Având în vedere nivelurile de preţ înregistrate acum vânzătorul va sta şi va aştepta. El estimează