În capitala Moldovei, ceremoniile prilejuite de împlinirea a 151 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 1859 au avut loc ieri pe un ger năprasnic.
Ca întreaga ţară, de altfel, încă de la începutul săptămânii, Iaşiul părea un oraş încremenit în gerul de origine polară, ce amorţise parcă totul. În ciuda frigului de afară, Iaşiul trebuia să se pregătească de sărbătoare. Şi s-a pregătit. Au realizat o curăţenie de cleştar în Piaţa Unirii în ultimele zile înainte de eveniment. Au curăţat zăpada, milimetru cu milimetru, grad minus cu grad minus, până ce locul unde s-a desfăşurat ieri ceremonia a devenit cât de călduros şi primitor putea fi cu putinţă. Ca în fiecare an, nu a fost uitată nici statuia voievodului Cuza. Pe o macara specială, un bărbat rezistent la frig, înarmat cu o mătură, l-a periat îndelung pe domnitor. Să arate ca de sărbătoare. Mica Unire, cum i se mai spune. Preşedintele ţării, Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, alături de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi cel al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, însoţiţi de numeroşi politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor publice au participat la festivităţile din Piaţa Unirii.
24 IANUARIE, SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ
Inedită în acest an a fost iniţiativa oficialităţilor locale, în frunte cu primarul Gheorghe Nichita. Acesta a demarat o campanie de semnare a "Proclamaţiei de la Iaşi", prin care ieşenii cer recunoaşterea oficială a datei de 24 ianuarie ca fiind sărbătoare naţională, astfel încât Iaşiul să se bucure de atenţia şi de toate avantajele ce decurg de aici. Acest lucru a fost subliniat de el şi în timpul discursului ţinut în piaţă.
De-a lungul zilei au avut loc două concerte de muzică populară. Dimineaţă, înainte de sosirea oficialităţilor, au cântat Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu şi Laura Lavric, acompaniaţi de un taraf local. Apoi