Raport cu privire la situaţia alegerii judecătorilor în Serbia din data de 17 decembrie 2009
1. STARE DE FAPT
Potrivit Legii privind statutul judecătorilor adoptate în data de 22 decembrie 2008, judecătorii care deja erau numiţi în funcţii permanente, în temeiul legii anterioare, aveau obligaţia, potrivit noii legi, de a se înscrie la noile alegeri organizate de către Înaltul Consiliu al Magistraturii, în caz contrar mandatul lor urmând să înceteze în data de 31 decembrie 2009.
Înaltul Consiliu al Magistraturii, a cărui structură a fost prevăzută în art. 153 din Constituţia adoptată în 2006, funcţionează fără ca toţi reprezentanţii să fi fost desemnaţi, reprezentantul profesorilor de drept nefiind încă ales. Ultimul judecător (dintre cei opt) a fost ales în luna mai 2009, iar reprezentantul avocaţilor în luna octombrie 2009.
În data de 05 iunie 2009 Înaltul Consiliu al Magistraturii (în compunere incompletă) a hotărât să reducă numărul judecătorilor cu peste 25%, respectiv de la 2413 judecători până la 1838 de judecători. În luna iunie a anului 2009 erau ocupate 2230 posturi de judecători.
În perioada 2002 – 2008 numărul de litigii din Serbia a crescut cu aproximativ 54%, însă acest fapt se pare ca nu a fost luat în considerare la adoptarea deciziei de a reduce numărul judecătorilor. Deşi Asociaţia Judecătorilor din Serbia a solicitat expres Înaltului Consiliu să precizeze care au fost considerentele pe baza cărora a fost determinat numărul necesar redus de judecători, Înaltul Consiliu nu a oferit niciun răspuns clar acestei solicitări.
În aceeaşi dată, 05 iunie 2009, Înaltul Consiliu şi-a adoptat propriul Regulament de Organizare Internă, în care se prevede caracterul secret al lucrărilor Consiliului şi obligaţia membrilor Consiliului să păstreze confidenţialitatea asupra datelor caracterizate ca fiind secrete de către Con