Marea epurare politică din primăvara lui 2009 provoacă o gaură serioasă în bugetul de stat. Directorii de instituţii publice demişi atunci au dat Guvernul în judecată şi au obţinut repunerea în funcţie şi plata salariilor cuvenite pe perioada demiterii. La uşa Guvernului stau acum sute de directori, înarmaţi cu hotărâri definitive şi cu cereri de plată a despăgubirilor. Actualele conduceri ale instituţiilor sunt în ilegalitate, iar activitatea este blocată.
Primul val al epurării a avut loc în primăvara lui 2009, în baza Ordonanţei 37/2009, şi i-au căzut victime directorii instalaţi de Guvernul Tăriceanu, majoritatea liberali. Ordonanţa 37 ingora statutul de înalt funcţionar public al acestor directori şi dădea Guvernului mână liberă la schimbări politice. Ordonanţa a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, dar Executivul a mai emis una, cu prevederi identice, 105/2009. Victimele lui 105 au fost de această dată pesediştii, instalaţi în funcţii în primăvară şi demişi în toamnă, când PSD a ieşit de la guvernare. Şi 105 a fost declarată neconstituţională, iar acum Guvernul încearcă să cârpească situaţia nu numai pentru a păstra în funcţii directorii numiţi pe filiera PD-L, dar şi pentru a le face loc celor de la UDMR. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, estimează însă că există câteva sute de foşti directori de deconcentrate care au dreptul la reîncadrare imediată şi la plata salariilor restante.
SUTE DE MILIOANE CĂŞTIGATE ÎN INSTANŢĂ
Dragoş Potelean, fost director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, demis în mai 2009 pe baza Ordonanţei 37/2009, a notificat Ministerul Muncii că instanţa i-a dat câştig de cauză şi a dispus reîncadrarea sa în funcţie şi plata drepturilor salariale, în valoare de 330 de milioane de lei vechi. Tot în Constanţa, fostul director al Insp