Un aport optim de vitamine înseamnă un organism sănătos. Şi, pentru că vitaminele stau la baza unui sistem imunitar puternic, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă câteva plante bogate în aceste substanţe. Ce sunt? Vitaminele sunt substanţe chimice complexe care îndeplinesc un rol esenţial în funcţionarea normală a organismului. Acestea se găsesc în majoritatea alimentelor de provenienţă naturală şi sunt absolut necesare pentru creşterea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului nostru. Acestea pot fi obţinute din raţia zilnică alimentară sau din raţiile suplimentare de nutrienţi.
CĂTINA
Fructele de cătină au în compoziţie majoritatea vitaminelor şi mineralelor. Specialistul nostru ne asigură că toate acestea sunt într-o proporţie uşor de absorbit de organism. Cătina este cea mai bogată sursă naturală de vitaminele A şi C. Pe lângă acestea, mai conţine o cantitate importantă din vitaminele E, F, dar şi vitamine din complexul B, P, K. Vitamina D se găseşte într-o cantitate mai mică. Datorită ingredientelor sale, cătina este indicată în convalescenţă, oboseală cronică, în prevenirea şi tratarea răcelii, gripei, guturaiului, dar şi în curele de îngrăşare.
MĂCEŞELE
Campioane absolute de vitamina C sunt măceşele. Ca o curiozitate, specialistul nostru precizează că "această vitamină se eliberează prin fierbere", ceea ce înseamnă că vitamina C se regăseşte în apa în care a fiert fructul. Efectele benefice ale măceşului se datorează şi vitaminelor A, B1, B2 şi K. Pentru că au un conţinut ridicat de vitamina P, preparatele din măceşe reuşesc să menţină buna funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui. Ceaiul de măceşe este recomandat şi în afecţiunile ficatului.
PORUMBUL
150 de grame de porumb acoperă apr