O tânără în vârstă de 22 de ani s-a intoxicat pentru că flacăra aragazului folosit pentru încălzirea locuinţei s-a stins în timp ce dormea.
Daniela P. a cerut ajutorul unui vecin pentru că se simţea foarte rău.
La spital, unde a fost transportată de urgenţă, i s-a stabilit diagnosticul de intoxicaţie cu monoxid de carbon.
Cercetările au stabilit faptul că tânăra folosea aragazul pentru a se încălzi, iar flacăra s-a stins în timp ce dormea. Starea de sănătate a femeii s-a ameliorat după ce a primit îngrijiri medicale.
Sfaturi
Autorităţile atrag atenţia că gazul este deosebit de periculos pentru sănătate, fiind lipsit de culoare, miros şi gust. În cazul intoxicaţiei, gazul înlocuieşte oxigenul din sânge, iar organele interne sunt puternic afectate.
De foarte multe ori, persoanele intoxicate nu îşi dau seama decât foarte târziu de ceea ce li se întâmplă. În funcţie de cantitatea de monoxid care ajunge în sânge, persoanele afectate pot acuza dureri de cap sau de stomac şi febră, simptome care pot fi confundate uşor cu cele ale gripei sau oboselii.
De obicei, monoxidul de carbon este eliberat de sursele obişnuite de încălzire, precum sobele sau centralele cu lemne, gaz sau cărbune, gazele de eşapament ale maşinilor, aparatura casnică - aragazul -, dar şi în fumul degajat de obiectele în flăcări.
Prima măsură indicată este scoaterea persoanei afectate în aer liber şi apelarea serviciului medical de urgenţă.
Măsuri preventive
Înainte de darea lor în funcţiune, sistemele de încălzire a locuinţelor (sobe, centrale pe gaz, lemne etc) trebuie verificate de personal specializat şi reparate, dacă este cazul.
Sistemele de aerisire şi ventilaţie, precum furnalele sau coşurile, ar trebui curăţate şi reparate.
Printre semnele care ar trebui să vă dea de gândit să să va facă să luaţi măsuri se numără căderea cărămi