A fost ales, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bun restaurant din lume. Este deţinătorul a trei stele Michelin, iar pentru a-i trece pragul, ai nevoie de o programare făcută cu cel puţin câteva luni înainte.
Aceasta este, în câteva cuvinte, descrierea restaurantului spaniol el Bulli care, aşa cum a anunţat ieri maestrul său bucătar, Ferran Adria, urmează să fie închis timp de doi ani.
Adria a devenit vestit odată cu localul pe care îl conduce, reuşind să ridice gătitul la nivel de artă. Acum, pentru a se asigura că tradiţia va fi dusă cu succes mai departe, maestrul a hotărât să ia doi ani de pauză, între 2012 şi 2014, şi să îşi dedice timpul realizării unei enciclopedii culinare care să conţină reţetele care l-au făcut celebru.
Intenţia sa poate fi considerată atât o manifestare de generozitate, cât şi dovada faptului că renumele său s-a răspândit în întreaga lume. Mulţi dintre cei care au lucrat cu Ferran şi-au însuşit ideile şi tehnicile sale în arta culinară, pe care le-au făcut cunoscute în acele părţi ale lumii de unde proveneau.
Renumitul bucătar continuă să sfideze normele gătitului şi să nu ţină cont ce reţetele-normă din cărţile de bucate, surprinzându-şi clienţii cu meniuri alese şi cu prezentări care, aşa cum au scris autorii celebrului Top S.Pellegrino din revista „Restaurant”, „sfidează chiar şi normele fizicii”.
„Gătitul este un limbaj care întruneşte toate următoarele calităţi: armonie, expresivitate, creativitate, bucurie, frumuseţe, poezie, complexitate, magie, umor, provocare şi cultură”, spune maestrul Adria, pe care cotidianul spaniol „El Pais” l-a numit „cel mai bun bucătar al lumii”, iar americanii de la „The New York Times” l-au catalogat drept „părintele artei culinare de ultimă generaţie”.
Nici un loc liber în 2010
Din pură curiozit