Mmmmm... slăninuţă, tobă, cârnaţi sau ciolan afumat sunt alimente deosebit de hrănitoare în perioada rece. Fasolea cu ciolan, varza cu cârnaţi sau costiţă, slăninuţa cu salată de ceapă ori salata cu peşte afumat sunt doar câteva din delicatesele culinare ce se pot prepara din afumături pregătite în casă. Din mitologia egipteană aflăm că omenirea a fost salvată de la pieire datorită... chimiei alimentare. Legenda sună cam aşa: "Zeul Ra, care domnea în Egipt, îmbătrânise, iar oamenii începuseră să pună la cale nelegiuiri împotriva lui. Mâniat, Ra a trimis-o pe fiica lui să-i nimicească, sub chipul fioros al zeiţei leoaice Hathor-Sakhmet, aceasta i-a exterminat pe oameni în aşa măsură încât bătrânul zeu al Soarelui i-a trimis vorbă să se oprească.
Zeiţa însetată de sânge nu şi-a ascultat tatăl şi a continuat uciderea oamenilor. Îngrijorat, Ra a ţinut sfat cu ceilalţi zei şi a trimis curieri sprinteni în ţara numită Elefantina (insulă de pe Nil, care în epoca antică servea drept garnizoană la graniţa sudică a Egiptului cu vecinii săi nubieni - n.n.) să-i aducă mineralul roşu numit DIDI, punându-şi în acelaşi timp toate sclavele să macine orz pentru bere.
A amestecat mineralul roşu - măcinat de morarul din Heliopolis - cu berea, făcându-l asemenea sângelui de om şi a turnat 7.000 de vase peste Egipt. Când zeiţa a sosit dimineaţă a găsit tot pământul cufundat în sânge şi faţa ei se umplu de bucurie. Plecă îmbătată şi nu-i mai recunoscu pe oameni".
Nu am aflat cum se preparau mâncărurile la acea vreme şi nici cum se puteau conserva alimentele, dar legenda este frumoasă. Astăzi, gastronomia este o ştiinţă în adevăratul sens al cuvântului, iar reţetele sunt de fapt rezultatul unor experimente ingenioase. Spre exemplu, afumarea, o metodă foarte veche de conservare a cărnii...
AFUMAREA
Este o metodă de păstrare îndelungată a di