Cei aproape 200 de pacienţi servesc zilnic mese copioase, gătite cu legume puse la borcan din grădina proprie a spitalului.
Sarmale, borş cu sfeclă roşie, ardei umpluţi, salată de vinete - sunt meniuri pe care botoşănenii nici nu gândeau că le vor mânca într-un spital. La Maternitatea Botoşani însă, arta culinară e la ea acasă, iar produsele sunt toate proaspete şi fără chimicale.
Ca o mare familie de gospodari, anul trecut angajaţii din cadrul spitalului au pus mână de la mână şi au cumpărat seminţe pentru a-şi face propria grădină pe un teren din vecinătatea Maternităţii. Astfel, varza, prazul, vinetele, ardeii şi zarzavaturile au fost eliminate de pe lista de cumpărături.
Asistenţii lucrează ca agricultori peste program
Muncitorii, împreună cu o parte din personalul medical au fost cei care s-au oferit să stea peste program pentru ca acum maternitatea să fie aprovizionată pentru iarnă. „Doamnei director i-a venit ideea. Acum avem proviziile noastre: morcov, pătrunjel, mărar, ardei. Toate sunt puse în butoaie şi ne vor ajunge până la următoarea aprovizionare“, a spus Mihaela Brînzei, şeful serviciului de administraţie din cadrul maternităţii. Nu mai puţin de 28 de butoaie cu varză a câte 200 de kilograme stau în beciul din incinta unităţii. Tot aici sunt depozitate câteva butoaie de zarzavat, salată marinată de vinete, ardei capia la oţet, castraveţi muraţi şi gogonele.
Autopsierul Liviu Mihalache este cel care s-a îngrijit ca recolta să fie una bogată. „Am studii de pomicultură, dar am locuit la ţară şi am lucrat şi în agricultură. Aici, am folosit îngrăşământ natural şi a ieşit o producţie frumoasă. O varză ajungea şi la şapte kilograme. Şi lipovenii ar fi invidioşi“, a povestit autopsierul Liviu Mihalache.
Pacienţii spitalului au astfel parte de mese gustoase şi diversificate. Sărmăluţele sunt servite d